spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

   uit ADO 124

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes) spacer.gif (820 bytes)

nieuwbouw
voor scouts 
van Haasrode
in 2005 ?

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)   Op de dia-avond midden oktober over de voorbije scoutskampen luidde de groepsleiding de alarmklok. Nog maar eens waren de plannen voor de nieuwe lokalen uitgesteld. Wat voor andere bouwprojecten in de gemeente wel lukte, leek maar niet op te schieten in Haasrode. 230 jongeren van scouts Meerdaal blijven Ďkamperení in de oude voetballokalen in de De Betsstraat. En de verantwoordelijkheid hiervoor werd door de verschillende betrokken partijen netjes naar elkaar doorgeschoven... Het moment, dachten wij bij ADO, om een gesprek hierover te hebben met schepen van jeugd Adri DaniŽls (CD&V) en de groepsleiding van scouts Meerdaal. Hoe is de stand van zaken op dit ogenblik?
spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)   Na de dia-avond, vertelt Bram Delbeke (Scouts Meerdaal), klaagden wij onze nood bij burgemeester Vandezande. Snel volgde er een vergadering met schepen Adri DaniŽls, Albert Van Vlasselaer (Technische Dienst), burgemeester Vandezande, architect Sofie Beyen en de groepsleiding.

Voorgeschiedenis.
Tien jaar geleden werd Scouts Meerdaal (opnieuw) opgestart. Na een jaartje zonder lokalen kregen de scouts in 1994 voorlopige lokalen toegewezen: de oude voetbalkleedkamers in de De Betsstraat: betonnen constructies met een golfplaten dak. De eigenares van de grond wou (en wil) de grond niet verkopen en veel schot kwam er niet in de zaak. Van de kant van toemalig schepen van jeugd Joris Vanderveeren was er weinig initiatief. Misschien werd er vroeger te veel gewacht op structuurplannen en dergelijke, stelt Adri DaniŽls, een tijdje was er zelfs sprake van grond te kopen bij de Bremberg.
Scouts Meerdaal bleek een schot in de roos: het aantal leden bleef stijgen, tot een 230-tal vandaag. Van kapoenen tot leiding: elke zondag wordt er gespťťld, daar op het voetbalveld boven op de heuvel. Maar wat als het regent?
De toestand van de vervallen betonnen barakken is lamentabel en er is chronisch plaatsgebrek.
Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 kwam schepen DaniŽls met de eerste plannen. De gemeente kocht grond wat verder in dezelfde straat. Een budget (500.000 euro) werd voorzien, een architect aangesteld. Maar, zegt burgemeester Vandezande, binnen ít budget en geen frank meer. De gemeente stelde heel wat voorwaarden. Als je je aan de normen van het Vlaams Verbond van Katolieke Scouts en Meisjesgidsen (VVKSM) zou houden bijvoorbeeld, zou je 3 m≥ moeten voorzien per persoon. Het zou een erg groot gebouw worden dus.
Een vergelijking met de toestand vandaag: het bestaande jong-giverslokaaltje is 3x4x2=24m≥. Geschikt voor 6 mensen dus. Maar vandaag zijn er 58 jonggivers (+4 leiding): moeten er 56 buiten blijven staan? Al eens geprobeerd met 62 op 12 m≤ te gaan staan?
Vier keer strandden de plannen op het schepencollege: tť groot, maar vooral tť duur. Dispuut tussen architect en opdrachtgever: schoonheid gebouw in conflict met budget. Wachten. Uitstel. Waar hebben we dat nog gehoord? 
En alles terug naar af. 
spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)   Hoopvol nieuws.
Op de laatste vergadering met het gemeentebestuur, de architect en de groepsleiding werd een strikte timing afgesproken. Eind oktober moesten de plannen van het voorontwerp binnen zijn. In principe moet het deze keer lukken om binnen het budget te blijven. 

Er is met de architect overeengekomen om nog maar eens wat aanpassingen te doen (dakoversteek, sanitair, hout vervangen door metaal, e.d.). Volgens de berekingen van de technische dienst zou dit ontwerp onder de 500.000 euro blijven. Het indienen van het dossier voor de aanvraag van een stenbouwkundige vergunning is gepland eind november. DaniŽls verwacht hier geen grote problemen. De gemeenteraad van 23 december zou het ontwerp goedkeuren. En dan wordt een aanbestedingsdossier uitgeschreven waarop aannemers kunnen intekenen. Half maart publicatie en eind april zal de gemeenteraad beslissen wie de werken zal uitvoeren.
Hier zit echter nog een addertje onder het gras: veel overschot hebben we niet, stelt schepen DaniŽls, hoe zullen de aannemers reageren? Hoe zullen de prijzen evolueren? Als de prijzen tť hoog zijn, staan we weer nergens en moeten we opnieuw beginnen.
Als alles wťl goed verloopt, dan zouden de werken begin juni 2004 kunnen starten. Oplevering zou gebeuren rond Pasen 2005, maar dit zal wel september 2005 worden, vermoedt DaniŽls. Dan kan het nieuwe scoutsjaar starten in nieuwe lokalen.

Ďk Zal er achter moeten zitten, zegt Adri DaniŽls, maar hij belooft zijn best te doen. De scouts van Haasrode en hun ouders hopen dat het eindelijk zal lukken.

wie meer informatie wil over scouts Meerdaal Haarode:
www.scoutsmeerdaal.be 
spacer.gif (820 bytes)