spacer.gif (820 bytes)

 uit ADO 123: Attributen voor de wandelaar

 Stafkaarten en CD's van het Nationaal Geografisch Instituut met fikse korting?  >>>zie achteraan dit artikel 

 

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

 

spacer.gif (820 bytes) Wie wil wandelen of fietsen heeft een goede kaart nodig. Nu heeft elke boekenhandel wel een flink assortiment in huis, maar voor de kenners blijven de stafkaarten van het Nationaal Geografisch Instituut of kortweg NGI toch nog altijd het neusje van de zalm.

Dat is des te meer waar sinds het NGI enkele jaren geleden de oude stafkaarten, op ambachtelijke wijze gecreëerd op de tekenplank, begon te vervangen door digitaal getekende exemplaren.
Die omschakeling is voor Vlaanderen nu zo goed als afgerond, zodat je in de winkel in principe alleen nog de “digitale” kaarten op schaal 1/20.000 kan kopen, zeker voor Vlaams-Brabant. 

De nieuwe kaarten zijn ontzettend gedetailleerd en volledig ingekleurd. Zo zijn er naargelang de aard van de bodembedekking méér dan 30 schakeringen gebruikt! Gebouwen zijn gekleurd naargelang de aard ven de bestemming. Scholen zijn bv. gemakkelijk te herkennen aan hun gele kleur. 
De kaarten zijn ook veel nauwkeuriger geworden. Alles wordt nu op ware grootte weergegeven. Dat lijkt evident, maar op de oude stafkaarten was dat niet het geval. Wegen werden een beetje uitvergroot, naargelang hun belangrijkheid. Dat gaf dan wel problemen met nauwkeurigheid, maar de duidelijkheid ging er sterk mee vooruit. Helaas waren op de eerste digitale stafkaarten de kleinste boswegeltjes nog nauwelijks te onderscheiden van de hoogtelijnen. In de nieuwste versie van de digitale stafkaarten is die duidelijkheid er weer, door een uitsparing van de achtergrondkleur. 

Hoog tijd dus om de oude stafkaarten van onze dierbare regio eens te vervangen door de nieuwe versie. Het kaartblad 32 kan u, verdeeld in 4 afzonderlijke kaarten, verkrijgen op schaal 1/20.000 of, in 16 kaarten opgesplitst op schaal 1/10.000. Het bijgaand tekeningetje maakt het wel duidelijk. 
Als u de nieuwe kaart koopt, zorg er dan wel voor dat u er de gratis legende, (een boekje van 24 blz) bijkrijgt. Dat is zeker niet in alle boekhandels het geval. De stafkaarten vindt u in de boekhandel alleen in opgevouwen toestand. Maar men kan ze ook ongevouwen kopen in de winkel van het NGI in de abdij van Terkameren in Brussel.
spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

 

spacer.gif (820 bytes) Goed nieuws voor u. ADO biedt zijn lezers de gelegenheid de kaarten van het NGI gegroepeerd aan te kopen met een korting van 20%! U bestelt, betaalt op ons rekeningnummer en wij leveren de kaarten, geplooid of ongeplooid, bij u af. Onderaan volgende blz. vindt u meer informatie. 
Overigens geldt ons aanbod voor (bijna) het hele gamma producten van het NGI. Want het NGI heeft heel wat fraais in huis. Wie het hele gamma wil kennen, moet maar eens naar de website www.ngi.be surfen.

Wij beperken ons in deze bloemlezing tot wat ons het meest interessant lijkt.

Alle stafkaarten op 2 CD-ROMs
Misschien wel het ideale kerstgeschenk voor de wandelaars-fietsers onder ons. Heel Vlaanderen op de ene CD-ROM , heel Wallonië op de andere! De CD is heel gebruiksvriendelijk: u kunt gemakkelijk uw eigen routes uitstippelen, symbolen op de kaart uitzetten, afstanden berekenen, afdrukken enz…enz.. Prijs 49,95 euro per CD-ROM (met ADO korting 40 euro)

Print on demand
Dat is pas vernieuwend. Het NGI drukt stafkaarten op bestelling. U bepaalt zelf de coördinaten van het middelpunt van de kaart. Handig als het gebied dat u interesseert zich juist op de rand van twee stafkaarten bevindt. De kaarten hebben dezelfde afmetingen als de normale stafkaarten. Buitensporters kunnen gerust zijn: ze zijn afgedrukt met anti-UV inkten op waterafstotend papier van hoge kwaliteit. 
(Geen korting !) 
Er is tevens het zogenaamde posterformaat ; dit is een plot van de zone die u zelf aanduidt op schaal 1:10.000, 1:20.000 of 1:50.000. De enige restrictie bestaat erin dat de breedte van de kaart niet groter mag zijn dan 1 meter. De kostprijs bedraagt 30 euro per lopende meter. 
(Geen korting !)

Topogidsen, GR-routes, toeristische kaarten
Het Nationaal Geografisch Instituut heeft ook een aantal toeristische kaarten gemaakt. Deze kaarten zijn vervaardigd op basis van de topografische kaarten en hebben dan ook dezelfde nauwkeurigheid. Wel vinden we op die kaarten nog toegevoegde toeristische informatie (wandelpaden, fietspaden, enzovoort). 
Ook de topogidsen van de “Grote Routepaden” of GR kan je bij het NGI vinden. Over deze met rood-witte streepjes bewegwijzerde wandelpaden kon u alles lezen in ADO nummer 120. 
Het hele gamma en de prijslijst is terug te vinden op de NGI website,  (Ook hier telkens een ADO-korting van 20%) 

En verder…
Ook voor het hele gamma van de bekende IGN-France “TOP-100”- stafkaarten kunt u bij het NGI terecht. U hoeft dus niet te wachten tot u op uw vakantiebestemming arriveert om uw trektochten voor te bereiden! Verder zijn er nog luchtfoto’s, historische kaarten, enz. 
Hoe u de producten van het NGI via gegroepeerde aankoop kan verkrijgen, vindt u hieronder. U zal dan wellicht binnenkort een andere reden moeten verzinnen als u ergens te laat aankomt. Verloren lopen zal er niet meer bij zijn.
spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

De "ADO-kaart" 

spacer.gif (820 bytes) De ideale wandelkaart

Hiernaast  ziet u kaartblad 32. Als u, zoals op de volgende tekening, dat blad in 4 verdeelt, heeft u het gebied dat op 1 kaart van 1:20.000 voorkomt. Als u het blad in 16 verdeelt dan heeft u het gebied dat door 1 kaart 1:10.000 bestreken wordt.

Zoals u merkt, ligt Oud-Heverlee nogal ongelukkig over verschillende kaarten verspreid. 

Het rode gebied is het gebied is de wat wij als de ideale wandelkaart beschouwen. Heverleebos, Meerdaalwoud, de Dijlevallei en de prachtige landbouwgebieden in Bierbeek en Beauvechain staan erop. Wij laten ze als "print-on-demand" drukken.

Bestel ze met de verwijzing "ADO-kaart"

spacer.gif (820 bytes)
 

4blauw.gif (837 bytes)

Hoe bestelt u een NGI-kaart via ADO?

Kaartblad 32
geel gedeelte: één  kaart 1/20.000
rood gedeelte : één kaart 1/10.000

spacer.gif (820 bytes) Hoe bestelt u een NGI-kaart via ADO ?
 • U stort het bedrag op onze rekening. Vermeld duidelijk welke kaart of NGI-product u wil.  Meerdere kaarten? Tel zelf het bedrag op, en meld ons via mail of telefonisch wat u bestelde.  Als u in Oud-Heverlee woont dan leveren we de kaart bij u thuis, anders kan u ze komen afhalen op het redactieadres.

Voorbeelden van bestelling (zie kaartje hiernaast)

 •  U wil de kaart 1:20.000 met Hoegaarden en Tienen ? 
  (gele  vakken op de tekening hiernaast)
  u vermeldt dan 32/7-8 en voegt er eventueel (O) aan toe voor ongeplooid 
  (4,5 euro, korting verrekend)
 •  U wil de kaart 1:10.000 met Bertem? (het rode vakje op de tekening !) 
  U vermeldt dan 32/1Zuid  en voegt er eventueel (O) aan toe voor ongeplooid (4,5 euro, korting verrekend )
 •  Wil u de “print-on -demand” kaart met heel Oud-Heverlee, Meerdaalwoud en omgeving? Vermeld gewoon ADO-kaart (15 euro).
 • Wil u de CD met alle stafkaarten? 
  Vermeld CD-Vlaanderen (40 euro,korting verrekend) of 
                  CD-Wallonië (40 euro, korting verrekend).
 • Topogidsen - historische kaarten - toeristische kaarten:  
  surf naar de NGI website, vermeld het artikelnr. en reken zelf het totaal min de korting van -20% uit.

Waarop heeft u korting, waarop heeft u geen korting?

 • U heeft recht op een korting van 20% op de kaarten die het NGI zelf maakt, niet op de kaarten die ze zelf aankopen (de stafkaarten van Frankrijk bv.)
  Uitzondering : de print on demand kaart: geen korting
spacer.gif (820 bytes)Vergeet ook niet dat wijzelf een CD uitgeven: "wandelen en fietsen in het Dijleland"  >>>meer info