spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

uit ADO 122

Pendelen zonder file

 


Een moderne tram kan evenveel bestuurders vervoeren als 2,5 km file!

 

spacer.gif (820 bytes)

Het BB-net (detail) geeft bijkomende mogelijkheden inzake  openbaar vervoer

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

de Tramlaan in Woluwe

spacer.gif (820 bytes) U kon het al lezen in vorige ADO. Eén van de oorzaken van het toenemende autoverkeer in ons dorp is het dichtslibben van de E40. Dat veroorzaakt sluipverkeer. Als er niets ondernomen wordt dan zal het wegennet in heel Vlaams- Brabant op termijn volledig verzadigd zijn.

De oplossing is niet eenvoudig. Meest voor de hand liggend is het openbaar vervoer te versterken. Nu gebeurt slechts 10% van de verplaatsingen tussen 10 en 40 km met het openbaar vervoer. De plannen om er iets aan te doen zijn nog vaag…

Een zekerheid hebben we toch: In 2005 zullen er 4 treinsporen liggen tussen Leuven en Brussel, dus is er ook meer treinverkeer mogelijk. Misschien kunnen de oude stations van Bierbeek en Lovenjoel weer open, en wie weet zou er af en toe een trein rechtstreeks van Weert en Oud-Heverlee naar Brussel kunnen rijden.

Er wordt ook gedacht aan een paar nieuwe treinstations: aan de Celestijnenlaan en aan het industrieterrein van Haasrode

Vanuit de provincie zijn verschillende oude projecten
(GEN, Brabant-Brussel-Net of BB-Net ) nu geïntegreerd tot een meer overkoepelend plan het RegioNet Brabant-Brussel. Dat netwerk voor de streek van 30 km rond Brussel omvat 26 lijnen en 208 halten. 12 spoorverbindingen worden bediend door aangepaste voorstadtreinen. Verder plant men 13 snelbusverbindingen met grote halteafstanden (gemiddeld 3 km) en doorstromingsmaatregelen (aangepaste weginfrastructuur en signalisatie).De treinen halen een commerciële snelheid van 40 tot 50 km/u, de snelbussen 30 tot 40 km/u. Over het hele netwerk wordt gestreefd naar een doorkomst om de 15 minuten. Ook wordt onderzocht of sommige snelbuslijnen niet kunnen vervangen worden door trams. Dat is het geval voor de lijn Aalst – Brussel - Leuven. Dat zou kunnen gebeuren door de tramlijn die nu tot Tervuren loopt verder door te trekken naar Leuven. Aan de Celestijnenlaan komt dan een overstapstation. Alleszins interessant voor pendelaars uit ons dorp, maar zekerheid omtrent deze plannen, laat staan een uitvoeringstermijn, is er nog niet.

Mogen we er nog een persoonlijk idee aan toe voegen? Zou men er niet kunnen aan denken de E40 opnieuw op 2 maal 3 rijstroken te brengen, de middelste rijstrook en de huidige middenberm bieden dan ruimte voor een vrije busbaan of metro. De vele bruggen over de autostrade kunnen evenzoveel toegangen vormen tot opstapperrons en het AC motel heeft ruimte genoeg voor een grote “Park&Ride” parkeertoren. Als men weet dat één gelede tram evenveel personen vervoert als 2,5 km auto’s, dan kan men toch verwachten dat die ene strook genoeg vervoerscapaciteit opzuigt om de files drastisch te verminderen.

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

Voor de Blandenaars en Haadrodenaars is er een even mooi traject...

spacer.gif (820 bytes) De file beu? Neem de fiets!
Maar misschien wil u al eerder ontsnappen aan de dagelijkse filestress en toch niet te veel tijd verliezen. Dat kan! Neem de fiets! Oud-Heverlee en Brussel liggen amper 20 km uit mekaar. Bovendien is er een uitstekende verbinding, ten dele autovrij, gedeeltelijk autoluw en gedeeltelijk over uitstekende fietspaden. Voor een beetje sportieve fietser moet één uurtje volstaan. Voor de Blandenaars en Haadrodenaars is er een even mooi traject, via de universiteitscampus en Egenhoven (bolletjeslijn op het plan). Maar dan mag u al op 30 km rekenen.

Hieronder een plannetje van Oud-Heverlee naar het Meiserplein (waar u met tram, metro en bus alle kanten uitkan). Nog verder doorrijden centrum Brussel willen we u niet aanraden.

Als het idee u echt aanspreekt, dan mag u ons altijd een mailtje sturen, dan spreken we eventueel eens af om samen te rijden. Want uw redacteur is in deze een “ervaringsdeskundige”.

spacer.gif (820 bytes)

Oud-Heverlee - Brussel (Meiserplein)
Bogaerdenstraat, Stationsstraat, Nijvelsebaan, Blokkenstraat, Dorpsstraat, Keupersberg, Tervuursesteenweg, Coige Steenweg, Groenlaan, Moortselstraat, Oudergemseweg, Waalsestraat, Schapenweg, Dorp, Zeenstraat, Tramlaan, Avenue des Sorbens, Place de la Chapelle, Avenue d'Annecy, Lenneke Marelaan, Hyppocrateslaan, Woluwedal, Marcel Thirylaan, Gemeenschappenlaan, Gulledelle, Pleyadenlaan, Leon Grosjeanlaan, Kolonel Bourgstraat, Reyerslaan.

spacer.gif (820 bytes)

spacer.gif (820 bytes)