spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

uit ADO 122

Ecoscore:

Gezinnen verkleinen hun ecologische voetafdruk

spacer.gif (820 bytes) Eigenlijk weten we het allemaal wel: we zijn heel slecht bezig met onze aardbol. Er zijn steeds meer mensen en die mensen willen allemaal zo comfortabel mogelijk leven. Niets op tegen, als het niet allemaal zoveel energie en grondstoffen zou vragen. Of we nu auto rijden, een krant kopen of op vakantie trekken, alles wat we doen heeft altijd min of meer gevolgen voor het milieu. We zouden dus beter die auto wat minder gebruiken, we zouden beter spaarlampen kopen, we zouden beter de warmte binnenshuis houden, alleen… het echt doen, dat is andere koek.
Julie, Felix, Emilie, Huguette en Philippe.
Samen spaarden ze bijna een voetbalveld
spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

spacer.gif (820 bytes) Toch zijn er ondertussen een 350 gezinnen die via Ecoscore hun levensstijl probeerden aan te passen.Onder hen de familie Persijn uit Oud-Heverlee, die deelnam aan de jongste editie van Ecoscore.

Hoe werkt Ecoscore eigenlijk, wilden we weten?
Huguette en Philippe: Wel, het uitgangspunt van Ecoscore is de ecologische voetafdruk. Het is een cijfer dat aangeeft hoeveel grond iemand nodig heeft om zijn levensstijl vol te houden. Akkergrond om in voedsel te voorzien, bossen voor verwarming en energie enz… Alles heeft zijn prijs in grond in de mate dat je er het milieu mee belast. De gemiddelde Belg heeft een ecologische voetafdruk van maar liefst 6,7 hectare, terwijl een Indiër nog geen hectare nodig heeft en een Amerikaan haast 10 maal zoveel. Onrechtvaardig en niet echt vol te houden, de aarde heeft tenslotte maar 2,3 hectare per bewoner. Daarom wilden we met Ecosore onze “voetafdruk” verkleinen.

En hoe doe je dat dan concreet?
Ecoscore levert een serie tips die toelaten om toch comfortabel en prettig te blijven leven en het milieu te respecteren. Dat samen doen met anderen en samen tot een meetbaar resultaat komen, dat werkt uiteraard motiverend. Bij de laatste editie van Ecoscore engageerden 100 gezinnen zich om 100 dagen milieubewuster te leven, en zo 100 voetbalvelden “voetafdruk” te besparen.

Kan je zelf kiezen welke tips je opvolgt?
Uiteraard, wij selecteerden een twintigtal tips. Zo stelden we de thermostaat een graadje lager en zorgden we er voor om de warmte beter binnen te houden: gordijnen dicht, deuren dicht.We probeerden ook om zuiniger om te springen met warm water : al eens meer onder de douche, maar minder lang en met gebruik van douchespaarkop. Ook onze voedingsgewoontes pasten we aan: een vleesloze dag, verse seizoensgroenten in plaats van diepvries enz… Ik begon ook anders te kokkerellen, ver telt Huguette, altijd met het deksel op de pot of met een snelkookpan. Computer, lichten en TV uitschakelen als je ze niet gebruikt, dat is ook gemakkelijk te realiseren. En natuurlijk gebruikten we al eens meer de fiets, en zijn we met de auto bewust trager en rustiger gaan rijden.

Het is een zaak van de hele familie eigenlijk?
Ja, dat is het zeker, beamen Philippe en Huguette. Ook de kinderen waren enthousiast en hadden niet al te veel moeite met de grotere discipline van deuren dichtdoen enz... Het hele opzet heeft zo toch ook een grote opvoedende waarde, vinden we. Als ze al dat energieverbruik niet meer als vanzelfsprekend ervaren, dan zijn we al een eind op de goede weg.

Het project is net achter de rug,hoe waren de resultaten van de groep?
Het was de bedoeling dat we per gezin 1 voetbalveld (5000m2) uitspaarden. Dat hebben we net niet gehaald. Persoonlijk daalde onze voetafdruk van 6,40 naar net iets boven de 6 hectare. Misschien allemaal niet spectaculair, in hoofdzaak te wijten aan het feit, dat wij, net zoals de andere deelnemers trouwens, voordien al milieubewust bezig waren, en dan is besparen natuurlijk minder evident. Maar kom, het was zeker de moeite waard, en als er een volgende editie komt, dan doen we weer mee, en we zijn er van overtuigd dat we er dan weer een stukje voetafdruk afkrijgen.

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)   spacer.gif (820 bytes) Op de internetsite www.ecoscore.be vind je meer uitleg over deze actie. Je kan er ook je eigen voetafdruk berekenen. Doen !
spacer.gif (820 bytes)