spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

   uit ADO 121                                     De gemeenteraad van 28 januari 2003

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes) spacer.gif (820 bytes)Burgemeester Vandezande (Fusiebelangen) opent de vergadering met zijn beste wensen. Snel wat financiŽn: de Protestantse kerk, bijdrage voor politiezone. 

Punt 3 lijkt belangrijker: het budget OCMW 2003 in een meerjarenplan 2003-2008. OCMW-voorzitter Jan Goedhuys (FB) komt uitleg geven. Wat oppositieraadslid Joris Vanderveeren (SP.A) verbaast, is dat, ondanks verklaringen in de pers en ondanks jaren onderzoek, er geen enkele concrete investering naar een rusthuis of andere opvang van bejaarden terug te vinden is. Waar blijft de beloofde eerste steen? Ook Ward Govaerts (Agalev) heeft opmerkingen. Moet dit boekhoudersjargon niet vertaald worden zodat de mensen die moeten stemmen het tenminste kunnen lezen? Ook inhoudelijk heeft hij vragen over sociale huisvesting.

Goedhuys wil zich niet vastpinnen op een datum, toch zou hij ivm de Kouter dit jaar een beslissing willen hebben. Er staat wťl vermeld dat huurkoopwoningen zullen gebouwd worden. Plotseling blijkt de desbetreffende pagina verdwenen te zijn in de bundel van de raadsleden. Meteen bijkopiŽren of later bezorgen: geroezemoes. Ook is er even wat gesprek over gronden van OCMW en gronden van de gemeente, wordt dit samen georganiseerd? De gemeenteraad zal mogen een oordeel vellen, belooft de burgemeester, en hij verkondigt stellig dat deze legislatuur nog 30 ŗ 40 woningen gebouwd of in opbouw zullen zijn. 

Yvette Desmet (SP.A) wil wat uitleg over aanvangskredieten van een juridische dienst. Bij de stemming tenslotte onthoudt SP.A zich en Agalev stemt tegen. 

De begroting van het VKT lokt geen enkele discussie uit. Dat hebben we vroeger wel anders geweten... Voorzitter Jules Albrechts (FB) moet zelfs geen toelichting geven en kan de zaal weer verlaten.

Dan wat punten: aanduiden van een vertegenwoordiger Interleuven, reglement bibliotheek, aankoop gronden, samenwerken met andere gemeenten voor de aankoop van elektriciteit, afrekening restauratie orgel St.-Annakerk, een wijziging ontwerp van sportcomplex Oud-Heverlee,... 

Bij punt 12, een afkoppelingsproject van bronwater en rioolwater in de Broekstraat en de Oude Pastoriestraat vraagt raadslid Govaerts of deze afkoppeling niet bovengronds kan gebeuren. Aquafin en VMM beslissen mee, zegt de burgemeester maar allee, Ďk zal de suggestie overbrengen.

Bij de goedkeuring Ďduurzame veilige schoolomgevingí is er even wat discussie of er niet moet gewacht worden met stemmen tot de politieraad hierover haar zegje gedaan heeft. Agalev en SP.A onthouden zich.
De reacties zijn in de tekst verwerkt en zullen ook in de volgende fases opgenomen wordt, reageert schepen Adri DaniŽls (CD&V) op een vraag van Ward Govaerts over de oriŽntatienota gemeentelijk mobiliteitsplan. 

Even komt er dan een gesprek tussen Marleen Roelants (Agalev) en schepen Marianne Thyssen (CD&V) over het beleidsplan buitenschoolse opvang. Raadslid Roelants is blij met de keuze voor langetermijnbeleid en ziet dat er duidelijk hard gewerkt is. Over het statuut van de huidige mensen moet wel nog verder overlegd worden. Joris Vanderveeren (SP.A) vindt het totaal ongerechtvaardigd dat mensen die voor de gemeente werken 3 ŗ 4 maanden zonder enig sociaal statuut zitten. Een overgangsfase, weet Marianne Thyssen. 
Het lokaal cultuurbeleid tenslotte: spijtig genoeg te laat, vindt Ward Govaerts en de Roosenberg daarbuiten houden, daar wil hij nog wel eens over discussiŽren. We gaan het stap voor stap doen, zegt burgemeester Vandezande, alles is bespreekbaar.

Twee bijkomende punten dan: Govaerts vraagt zich af of er geen bordje Ďbetreden op eigen risicoí kan staan op de Zoete Waters. Hij vond het heel jammer dat de politie de mensen van het ijs haalde. Het was onverantwoord daar te schaatsen, maakt de burgemeester zich even druk en als er wat gebeurt dan had de gemeente het weer gedaan. Ook de vraag om de Bovenbos zo te onderhouden dat tenminste fietsers er zonder gevaar doorheen kunnen, bijvoorbeeld op een bereidbare strook, kan op weinig sympathie van de burgemeester rekenen. Is al vele malen aan de orde geweest, stelt Vandezande, in maart komt het op de gemeenteraad en dan is er ook een hoorzitting voor de buurtbewoners.

spacer.gif (820 bytes)