spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

  uit ADO 120   Behuizing van jeugdbewegingen dringend aan vernieuwing toe

                             
De scoutslokalen van Haasrode                                                                   De Chirolokalen van Blanden 

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes) In onze gemeente zijn de traditionele jeugdbewegingen Chiro en Scouts nog bloeiend. Niet zo evident als het lijkt, want in deze tijden van toenemende individualisering is dat allemaal toch niet zo vanzelfsprekend meer.
Je moet het maar doen, jaar na jaar jonge gasten de goesting laten voelen om zondagsnamiddag samen door te brengen. Je moet het maar doen telkens weer nieuwe leiders en leidsters motiveren om er weer eens een jaartje tegenaan te gaan. De verlokkingen en de mogelijkheden van deze jongeren zijn nu eenmaal veel en veel groter dan pakweg twintig jaar geleden…

Maar in onze deelgemeenten dus blijkbaar nog geen probleem. Zodanig zelfs dat onze afdelingen van de jeugdbeweging nogal wat kinderen uit de naburige gemeenten aantrekken.
Dat kan natuurlijk ook wel met de gunstige ligging van de lokalen te maken hebben. Je kan je moeilijk een zaliger speelterrein indenken dan Don Bosco in Oud-Heverlee of de bosrand in Blanden.
Waar ze het zeker (nog) niet voor doen is de behuizing. Die is schrijnend ontoereikend en een beetje zielig voor een superrijke gemeente als de onze. 

Een overzicht.

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

Een maquette van de scoutslokalen van Haasrode in de (nabije?) toekomst

spacer.gif (820 bytes) Scouts Haasrode

Deze scoutsgroep had er een tijdje de brui aan gegeven, maar is nu toch al een zeven jaar weer actief. In totaal zijn er zo’n 220 leden. Het clublokaal ligt hoog boven de De Betsstraat, een kleine holle weg die naar Bierbeek leidt. Het gebouw is de oude voetbalkantine van de voetbalploeg van Haasrode. Meer dan wat betonnen platen met een dak op is het niet. Het comfort is navenant: ijskoud in de winter, niet te verwarmen en natuurlijk ook veel te klein voor zo’n grote groep.

Meer dan een jaar geleden kocht de gemeente, iets verderop in de Betsstraat een T-vormig stuk grond van 88 are met de bedoeling er nieuwe jeugdlokalen te bouwen. De gemeente heeft er 5.800.000 oude Belgische franken voor neergeteld. De maquette van het toekomstige clubhuis ziet er veelbelovend uit: twee lange gebouwen tegenover elkaar, ééntje waar elke groep zijn eigen stekje heeft en ééntje met voornamelijk gemeenschappelijke lokalen, keuken enz. en een lokaal van de leiding.
Alleen, het wordt weer veel langer wachten dan gepland. Schepen Daniëls legde ons uit dat de offertes van de bouwwerken meer dan 10% hoger liggen dan de ramingen, en administratief zit er dan niet anders op dan een nieuwe offerte uit te schrijven.

Schepen Daniëls zei ons dat hij hoopte dat er nog dit jaar kon begonnen worden met de bouw, maar ’t was allemaal nog ver van zeker. 
Wordt dit eindelijk de laatste winter koukleumen?

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)  

Een impressie van de Chirolokalen na de verbouwing

spacer.gif (820 bytes) Chiro Blanden

Een zelfde verhaal in Blanden.
Al van 1998 broedde de Chiro op plannen om de wegkwijnende, vochtige en schimmelige lokalen te verbouwen. In 1999 stond alles op papier. De lokalen zouden niet alleen grondig gerenoveerd worden, maar ook flink uitgebreid. Een bijzonder plan van aanleg maakte de administratieve weg vrij, de lokalen staan immers in landschappelijk waardevol agrarisch gebied en verbouwen is dan ook niet evident. 
Maar net zoals in Haasrode het geval was, heeft het gemeentebestuur de bouwprijs ook hier weer danig onderschat. Je zou toch vermoeden dat op het gemeentehuis enige kennis van bouwprijzen aanwezig is, maar dit terzijde.
Feit is dat er ook hier een nieuwe offerte wordt gevraagd en dat de werken dus alweer niet zullen beginnen dit jaar. Hoe de nieuwe lokalen er zullen uitzien hebben we al uitvoerig beschreven in een vroegere artikels in ADO 


In het laatste ledenblad van de Blandense Chiro “Jambo” werd het zoveelste uitstel dan ook scherp aangeklaagd: bij de foto van de nieuwe gebouwen stond: 
“Dit zou het moeten worden. NU, morgen, overmorgen, volgende maand, volgend jaar, volgende eeuw, OOIT “ 

spacer.gif (820 bytes)
    Chiro Oud-Heverlee

Geen nieuws, goed nieuws. Goede lokalen, indertijd nog door de leiding mee opgetrokken én een leuke omgeving. Meer moet dat niet zijn 
  Het oude parochiehuis van Oud-Heverlee doet dienst als jeugdhuis.

De Jeugdclub Joow in Oud-Heverlee

In Oud Heverlee heeft het jeugdhuis Joow problemen met zijn huisvesting. De Joow zit al jaar en dag gehuisvest in de oude pastorie, een  in het dorpscentrum, wat achterin gelegen, met een grote tuin en zonder direct aanpalende buren.

Maar al die charme heeft zo ook zijn nadelen. Sommige delen van het gebouw zijn bouwvallig. De ramen hebben dun enkel glas en zijn hier en daar stuk en aan vervanging toe. Er zijn geregeld klachten van één van de buren over geluidsoverlast, ook al blijft de volumeknop van de geluidsinstallatie volgens de langskomende politie binnen de wettelijke grenzen.

Het belangrijkste probleem is echter het dak: dat is aangetast door mos, en lekt op verschillende plaatsen. Daardoor zijn de muren vochtig. Da’s enkel op te lossen met grote herstellingen. De gemeente beperkt haar ingrepen tot het kleinere werk, wat door de technische dienst kan worden uitgevoerd zoals het vervangen van gebroken ruiten,of het herstellen van de verwarming. 

De jongeren staan in voor alles wat de gemeente niet doet: verven en behangen, sloten en deuren (er zijn al meerdere inbraken geweest) , sanitair, elektriciteit. De kosten voor dat soort dingen moet de Joow zelf ophoesten. De Joow betaalt wel geen huur, evenmin als andere jeugdverenigingen. 

In de gemeente gonst het al langer van geruchten dat de pastorij een andere bestemming zou krijgen, gerenoveerd zou worden, en weer ter beschikking gesteld van parochiale verenigingen. De Joow zou echter kunnen blijven tot er wat nieuws is gevonden.
En dat nieuws komt eraan volgens burgemeester Vandezande. Die verklaarde onlangs publiek dat de gemeente bouwwerken plant aan het voetbalstadion van Oud-Heverlee. Bij die bouwwerken zou ook plaats voorzien worden voor jeugdclub Joow. Meteen zou die een nieuwe behuizing krijgen en al de klachten over geluidsoverlast meteen tot het verleden kunnen behoren. 
spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)   spacer.gif (820 bytes) De scouts in Sint-Joris-Weert.

De scouts zitten in Sint-Joris-Weert in het oud gemeentehuis annex oude jongensschool. Ook hier de charme van een oud gebouw, midden in het dorp, geen direct aanpalende buren. Net zoals de Joow moet er geen huur betaald worden, maar is het soms lang wachten op de klusjesmannen van de gemeente en zijn de kosten van onderhoud en kleine herstellingswerken voor de eigen rekening.

Die oude gebouwen mogen dan hun charmes hebben, ze hebben ook hier hun nadelen. Het gebouw is inmiddels wat klein voor de scoutsgroep met 50 leden. Ze moeten het doen met 4 lokalen, waarvan 3 kleine lokalen van 3 op 3 meter. Bij heel slecht weer is er dus geen plaats voor een binnenactiviteit. Maar het grootste probleem is toch wel dat er een deel van de zolder op instorten staat. De scouts mogen daarom niet meer op dat stuk van de zolder komen, om veiligheidsredenen. Onder die bouwvallige zolder is er wel een van de lokalen.... Erg veilig en geruststellend klinkt dat allemaal niet. 

Het ziet er echter naar uit dat er na jaren eindelijk schot in de zaak komt. Er zijn concrete plannen om de bibliotheek naar beneden te verhuizen, zodat de scouts de hele bovenverdieping zouden kunnen gebruiken. Als alles goed loopt zouden de scouts binnen een jaar in hun nieuwe lokalen kunnen zitten. 

Wordt dus ook vervolgd.