spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

   uit ADO 119

spacer.gif (820 bytes)

allochtonen op 't Zomerfeest

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)  

Deze familie uit ArmeniŽ verblijft nu in 
Sint-Joris-Weert

Familie uit TjetsjeniŽ

Zo begroet een Armeense dochter haar vader

2 typische stijlen van zitten: rechts de 
Tjetsjeense gehurkte zit, links de typische Armeense kleermakerszit

 

spacer.gif (820 bytes)
Voor de eerste keer sinds hun bestaan hebben de organisatoren van het jaarlijkse zomerfeest in en rondom de parochiezaal van Oud-Heverlee een aantal van onze buitenlandse bewoners uitgenodigd om zichzelf voor te stellen aan de autochtonen van onze deelgemeentes. Wie door wie als allochtoon of autochtoon wordt beschouwd, is natuurlijk een discussie waard...

Dit jaar werden voornamelijk inwoners uitgenodigd van buiten de Europese Unie: Koerden, Algerijnen, Marokkanen, Tjetstjenen, ArmeniŽrs, Ruandezen, Chilenen en een heuse Noord-Amerikaanse (zij die overigens dit initiatief nam en tot een kleurrijk en boeiend einde bracht. Politieke duiding werd niet gegeven tijdens deze tentoonstelling omdat juist dat gegeven meestal aanleiding gaf tot het vertrek uit vader/moederland en zeer gevoelig ligt bij de mensen die genodigd werden). 
Bezoekers van het zomerfeest werden onthaald op een tentoonstelling in de parochiezaal van artistieke voorwerpen, fotoís, videoís, geografische duiding, muziek, dans, instrumenten, klederdracht, juwelen, etnische gewoontes en gebruiken, kunstvoorwerpen, gebruiksvoorwerpen en een geanimeerd gesprek met onze gastvrije inwoners van de grootgemeente Oud-Heverlee. 

De allochtone bewoners uit deelgemeente Oud-Heverlee die erbij waren op het Zomerfeest waren een familie uit Turks-Koerdistan met 8 kinderen, een Algerijnse vrouw met 3 kinderen, een Marokkaanse vrouw met 2 kinderen, een Chileense familie met 2 kinderen en een Amerikaanse (gehuwd met een Belg) met 2 kinderen.
Uit Sint-Joris-Weert kwamen een familie afkomstig uit TjetsjeniŽ met 2 kinderen, eentje uit Ruanda met 2 kinderen en een Turks-Armeens gezin met 2 kinderen.

Zij die niet aanwezig konden zijn, zullen voor een van de volgende Zomerfeesten uitgenodigd worden om hun land voor te stellen. Zij die aanwezig waren, worden hierbij zeer bedankt voor hun inzet. Hopelijk zal dit initiatief aanleiding geven tot meer begrip voor en contact met onze van verre komende inwoners.

Enkele culturele anekdotes:


Tsjetsjenen: als 2 mannen vechten en een vrouw bij hen in de buurt een zakdoek laat vallen, houden de mannen onmiddellijk op met vechten (misschien een middel om oorlog te verhinderen in deze wereld? in ieder geval een schoolvoorbeeld voor politici, krijgslieden, ruziŽnde buren en deelgemeentes).
ArmeniŽrs vieren geen verjaardagen, maar wel de eerste tand die doorbreekt: een gedenkwaardig gebeuren in het leven van een kind.
Ruanda: een bezoeker wordt altijd wandelend terug begeleid naar zijn of haar eigen huis (als ze met de auto komen, begeleidt men zijn gasten natuurlijk tot aan de auto; dat doen de Nederlanders ook al sinds jaar en dag).

Het volgende jaar zullen inwoners uit andere landen uitgenodigd worden om zich op het zomerfeest van Oud-Heverlee voor te stellen. Gedacht wordt o.a. aan onze dorpsgenoten uit Spanje, Griekenland, Ierland, Engeland, Duitsland, Estonia en Zuid-Afrika. Bewoners uit andere landen die hier nu nog niet wonen of die nog niet gekend zijn, zullen dan uiteraard ook uitgenodigd worden. Al degenen die per ongeluk niet gecontacteerd werden, kunnen zich altijd aanmelden bij ADO 
of bij het zomerfeestcommitť.
Welkom in onze multi-culturele samenleving! En zie, voor de culturele kleurrijkdom hoeft u jaarlijks geen grote afstanden te overbruggen, die hebben we al in huis.

Nu alleen nog de zon laten schijnen ...

(info via mondeling verslag van leden van het zomerfeestcomitť o.a Barbara Jacobs, Amerikaanse )

spacer.gif (820 bytes)