spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

   uit ADO 118

spacer.gif (820 bytes)

De komkommeroogst

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

Het gemeentelijk ontmoetingscentrum in Blanden, één van de startpunten van de 'Ronde van Leuven"

Zomerfeest 2002

spacer.gif (820 bytes) Niet iedereen zit gedurende de lange zomermaanden met zijn neus op het nieuws. Voor diegenen die de afgelopen maanden in de rimboe van Indonesië, of de pampa’s van Argentinië hebben rondgezworven, deze korte bloemlezing. Op sommige punten komen we in een volgende ADO misschien uitvoeriger terug.

Traditioneel werd er weer wat afgefeest in Oud-Heverlee. Het Zomerfeest had dit jaar een nieuwigheid. Een deel van het circuit van “ Kunst in ’t Dorp” werd verzorgd door inwoners uit onze gemeente, afkomstig uit een ander land en een andere cultuur. In de parochiezaal stelden zij hun cultuur voor met klank- en beeldmateriaal. Je kon ook deelnemen aan een grote “Fietseling” tocht door Meerdaalwoud en Heverleebos. (Kaart en beschrijving nog te vinden bij evenementen/zomerfeest op onze web-site).

Fietsen en wandelen kon ook tijdens de “Ronde van Leuven” . Ruim 1500 deelnemers waren er voor de grote ronde van 50 km, de kleinere rondes van 20 km of voor de wandeltocht in Blanden. Uitstekend georganiseerd en dito bewegwijzerd door de Landelijke Gilden van Blanden, Linden, Winksele en Kortrijk-Dutsel. Dat de mensen de Ronde wel wisten te appreciëren bleek uit vele positieve reacties: “minder druk dan de Gordel” en “ik wist niet dat rond Leuven zoveel mooie plekjes waren”, zijn enkele reacties die we binnenkregen. Dat het die dag ideaal fiets- en wandelweer was na een natte periode zal ook wel een rol gespeeld hebben. De wielertoeristen van Blanden spanden wel de kroon, ‘s ochtends reden ze met hun ploeg eventjes de Ronde om ‘s namiddags nog eens dezelfde ronde met hun gezin te doen. Wie weet steekt deze “Ronde” de Gordel nog eens naar de kroon. Houd dus zeker volgend jaar de laatste zondag van augustus vrij voor de 4e editie van de Ronde van Leuven. Waarschijnlijk zal dan ook vanuit Blanden een kleine ronde van 20 km vertrekken.

De Blandense afdeling van de Landelijke Gilde zorgde nog voor het traditioneel “oogstbal”. Nu zelfs het “burgemeestersbal” is verdwenen, is dat wellicht nog het enige bal in onze gemeente. Volhouden deze traditie, mannen!

Het OCMW secretariaat liet ons weten dat de zittingen van het OCMW voortaan openbaar zijn. Een wettelijke verplichting, maar Oud-Heverlee is wel de eerste gemeente waar de zittingen openbaar zijn. Nieuwsgierig? De eerstvolgende zitting van de OCMW-raad is donderdag 26 september 2002 in de raadszaal van het gemeentehuis.

In de pers kon je lezen dat rond de kerk van Blanden, in het woonuitbreidingsgebied “De Kouter” bejaardenwoningen zouden gebouwd worden. Ook de beschermde pastorie zou in deze plannen opgenomen worden.

Komt er dan toch een zwembad aan het “Zoet Water”? VKT laat een studiebureau de haalbaarheid onderzoeken. De krant Het Nieuwsblad citeerde Burgemeester Vandezande: “We weten dat zwembeden heel duur zijn in exploitatie, maar burgemeester Tobback heeft laten weten dat de prijzen die schoolkinderen betalen om van de Leuvense zwembeden gebruik te maken, zeker zullen stijgen. En als de inwoners na de schooluren ook nog kunnen zwemmen, wordt het misschien toch nog interessant.” (Lees hierover ook het interview met Vanvlasselaer )

Van zwemmen gesproken. Eind augustus was het bijna zover. Een fikse wolkbreuk op een vooravond eind augustus zorgde voor wateroverlast in het dorp. Verscheidene huizen kregen water in de kelder. Hier en daar kwamen er zelfs zandzakjes aan te pas. De Expresweg en de Naamsesteenweg waren een tijdlang afgesloten voor het autoverkeer. Feeërieke taferelen aan de Dijle, die net niet overstroomde.

Alhoewel de stuurgroep rond het mobiliteitsplan nog altijd niet is samengekomen, worden er toch al plannen gelanceerd die daarin kaderen. Zo zou de gemeente een fietspad willen langs de spoorlijn van Sint-Joris-Weert tot in Heverlee. Het fietspad langs de Waversebaan is smal en telt vele steile hellingen. Langs de spoorlijn zou het alleszins veiliger en gemakkelijker fietsen zijn. Maar er zijn wettelijke bezwaren, want het ontbrekende stuk loopt door natuurgebied. De afdeling Natuur van de AMINAL vindt dat eerst de alternatieven moeten onderzocht worden: het fietspad langs de Waversebaan breder en veiliger maken. De NMBS tenslotte wacht op precieze voorstellen.

En tot slot willen we u ook dat niet onthouden: ene Yvan Merckx uit Haasrode heeft een patent genomen op twee uitvindingen: chips en worst die je meer energie geven. De man lanceerde eerder al verschillende aperitieven op de markt, maar gooit het nu over een andere boeg. De powerworst is al te vinden in enkele tankstations onder de naam “Explosion”. Naast vlees zitten er drie kruiden in: ginseng, taurine en guanama. Ginseng is de bekende Chinese wortel en guanama is een vergelijkbaar middel bij de Amazone-indianen. Taurine is een afrodisiacum dat uit oesters gewonnen wordt. Volgens Merckx zorgt zijn uitvinding niét voor hetzelfde effect als de pepdrank Red Bull. Neen, zijn worst werkt trager, maar het effect duurt ook langer. Voilá, meer moet dat niet zijn, misschien kan deze worst ook uw Viagra vervangen. Overigens heeft de man nog een uitvinding op het schap staan: energiechips. Een avondje TV kijken kan een gevaarlijke onderneming worden…

 

spacer.gif (820 bytes)