spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

 uit ADO 117

spacer.gif (820 bytes)

De gemeenteraad van 28 mei 2002

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)   spacer.gif (820 bytes) Eerste agendapunten op een drafje: rekeningen kerkfabrieken, kasnazicht, toelagen aan jubilarissen (voor wie het interesseert: een 100-jarige krijgt 250 euro, 75 jaar huwelijk krijgt 375 euro, etc). We hebben uitvoerig gepraat over de gemeenterekeningen 2001 in de commissie, reageert Ward Govaerts (Agalev), en uiteraard zouden wij andere prioriteiten gekozen hebben: sociale (huur)woningen, dorpskernvernieuwing, meer aandacht voor de zachte weggebruikers. Toch wil raadslid Govaerts er nog eens op wijzen dat de energiekosten sterk gestegen zijn. Wordt er wel rekening gehouden met de pijnpunten uit de audit? Binnen twee jaar is de pot leeg, weet Joris Vanderveeren (SP.A) en hij voorspelt een belastingsverhoging. Geen reactie bij de meerderheid, meteen stemming. Agalev en SP.A onthouden zich, de rest stemt voor.

Ook over de samenwerkingsovereenkomst 2002-2004 en het milieujaarprogramma ontstaat een beetje gesprek. Opnieuw is alles al besproken in de commissie, toch heeft Rita Decock (Agalev) wat opmerkingen. Zitten we niet in een verkeerde redenering, vraagt ze, punt per punt afwerken en daardoor het echte milieubeleid uit het oog verliezen? Schepen Rom (CD&V) reageert: het wordt een zeer zware opdracht voor de gemeente! Er staan heel wat acties klaar en de wil is aanwezig. Agalev blijft aandringen op meer preventie: het voorkomen van afval.

Er komt een premieregeling voor individuele afvalwaterzuiveringsinstallaties en ook de haagplantactie vindt dit jaar weer plaats. Een aantal eigenaars in La Hetraie wil hun grond aan de gemeente schenken. ‘t Is een begin, vertelt de burgemeester, nu kunnen we daar natuurgebied beginnen uit te breiden. Goed dat we geen vorderingen naar eigenaars overgenomen hebben, reageert Govaerts. Hij spoort de gemeente nog es aan om zelf in huurwoningen te voorzien en niet alle ‘sociale gevallen’ naar Leuven door te sturen. 

De volgende agendapunten gaan over de vertegenwoordigers in de verschillende intercommunales. We moeten toch niet stemmen hé, probeert de burgemeester, maar Agalev speelt de oppositierol: nogal zware afronding qua vertegenwoordigers van de meerderheid en bezwaren tegen dit soort verdeling van mandaten. En dus gaat de stembus eindeloos rond, met telkens het voorspelbare resultaat: 15 voor, 3 onthoudingen.

spacer.gif (820 bytes)