spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

 uit ADO 117

spacer.gif (820 bytes)

Die weide aan de kerk in Weert

spacer.gif (820 bytes)
spacer.gif (820 bytes)

Ach, laten we het maar zeggen zoals het is: Weert is een lelijk dorp maar met een pracht van een bos. Geen dorpsplein. Ellenlange lintbebouwing langs de Leuvensebaan tot aan de Dijle. En de spoorwegen die het dorp sinds mensenheugenis dwars doormidden snijden. Met aan zijn rechterflank een lang uitgerekt industriegebiedje middenin het dorp. 

Maar we hadden wel een grote weide pal naast de kerk. Met wat schapen. En af en toe wat paarden. Zoals ze ook nog wel hebben in Korbeek-Dijle, en (nog even) ook in Blanden. Dat beetje landelijke charme verdwijnt nu voorgoed.

In Weert werd de verkaveling voor die weide goedgekeurd. Bij het openbaar onderzoek was er niet één bezwaar ingediend. En de ambtenaar van Stedenbouw vond dat de plannen “zich integreren in de omgeving en er harmoniëren met de bestaande omliggende gebouwen. …Deze verkaveling ….brengt de goede ordening en ontwikkeling van het gebied niet in het gedrang” schreef hij in zijn advies. Oordeelt u zelf maar.

De verkavelaars zijn de eigenaars Verbeure-Verstraete (de apotheker), Henri Bruggemans (de architect), Vital Bruggemans (de vroeger kruidenier) en Dereymaeker-Conix (sportzaak Achilles). Vlak naast en ook achter de kerk komt er een straat, met een aftakking in het midden van de wei. Die aftakking loopt over de hele breedte van de wei evenwijdig met de Leuvense baan, en deelt zo de hele weide in twee delen. Naast de kerk komt ook nog een grote bloembak waarvoor nu de betonnen muren verrijzen. En er is ook een voetpad voorzien tot aan de spoorweg.

Achter de kerk komen vier bouwpercelen, drie kleintjes van een 200-tal vierkante meter en één wat groter stuk van 400 m2. Daarachter meteen een groene berm als afscheiding met de spoorweg. In het deel van de wei langsheen de Leuvense baan komen vier grote loten en een klein. Op elk van die vier grote percelen voorziet de verkavelaar voorlopig in een massief bouwvolume waarin telkens 5 appartementen worden voorzien: eentje op het kelderniveau bereikbaar langs de nieuwe straat, twee op het gelijkvloers en twee op de eerste verdieping. Een bouwvergunning werd daarvoor nog niet afgeleverd.

De andere helft van de weide, bereikbaar via de nieuwe straat, werd opgedeeld in liefst 10 loten, op eentje na vooral kleine percelen van een 200tal vierkante meter. Alles bij elkaar wordt de weide goed voor een 35tal woningen en appartementen.

Een goed punt is alvast dat die schaarse groene ruimte tenminste naar kleine percelen gaat, zodat ook gezinnen met wat meer modale inkomens in onze gemeente een stek kunnen vinden. En toegegeven, als er dan toch meer bouwgrond moet komen, dan liefst midden in het dorp in plaats van weer wat nieuw natuurgebied aan te snijden aan de rand van het dorp. Maar toch ook weer wat gemiste kansen: voor sociale woningbouw bijvoorbeeld, of voor bejaardenwoningen. Daarvoor is wel meer politieke moed nodig dan voor het goedkeuren van een verkaveling. Je moet dan als gemeentebestuur durven ingaan tegen privé-belangen. Of zal de Kouter in Blanden daarvoor dienen ? Naar verluidt wordt er onderhandeld met die verkavelaar. 
Wordt vervolgd.

spacer.gif (820 bytes)