spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

   uit ADO 115

spacer.gif (820 bytes)

Afghaanse pizza-avond

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

spacer.gif (820 bytes) Het was weer een geslaagde avond, die 9de december. De keukenploeg, al lang in touw voor het eerste ochtendkrieken, had weer voor heerlijke pizza’s gezorgd. Onze kunstenaars en de wereldwinkel hadden voor een geweldig decorum gezorgd. Dank daarvoor! De netto-opbrengst lag in de buurt van de 50.000 frank, zodat we weer enkele nummers verder zijn. Foto’s op onze site: www.achterdoechelen.be

Vanwaar dan die titel, Afghaanse pizza-avond? Misschien had u het niet eens gemerkt, maar eigenlijk hadden we géén achtergrond muziek deze keer. Dat zit zo: sedert 1 december heeft Sabam (de Belgische vereniging van auteurs, componisten en uitgevers) haar tarieven drastisch verhoogd. Wie in België iets organiseert, moet Sabam geld betalen voor de muziek die er wordt gespeeld. Voor een pizza-avond, waar natuurlijk geen toegangsgeld gevraagd wordt, en waar alleen achtergrondmuziek gespeeld wordt,komt dat al op meer dan 2000 frank. Het vroegere verlaagde tarief verdween.

Maar het kan nog erger. Stel, je organiseert een fuif, je huurt de Roosenberg en vraagt 100 frank toegangsgeld dan kan je je aan een rekening van meer dan 200 euro verwachten! En denk niet, ik doe of mijn neus bloedt, de Sabaminspecteurs pluizen de huis-aan-huisbladen na, en dreigen met een controle.

En daar stopt het niet mee, want sedert oktober 1999 moet er ook nog eens een “billijke vergoeding” betaald worden aan artiesten, vertolkers.

In Leuven heeft het stadsbestuur beslist het basistarief (het tarief voor achtergrondmuziek) voor eigen rekening te nemen en dat voor alle activiteiten die gebeuren in stedelijke infrastructuur, en uitvoeringen tijdens andere activiteiten zowel binnen als buiten vallen daar ook onder. Dit als extra steuntje in de rug voor organisatoren. Misschien een ideetje voor onze schepen van cultuur?

 

spacer.gif (820 bytes)