spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

   uit ADO 113

spacer.gif (820 bytes)  

Zomerfeest: een verslag

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes) zomerfeest beeld.jpg (6236 bytes) spacer.gif (820 bytes)  

Het 22ste zomerfeest van onze groot-gemeente was wat regenachtig (helaas) te bezoeken en te bewonderen op zondag 2 september rond de parochiezaal in Oud-Heverlee.

Al jaren werd het zomerfeest gedurende een heel weekend lang georganiseerd door een harde kern van vrijwillige medewerkers uit het dorp en haar deelgemeentes, met verrassende resultaten tot gevolg. Helaas lijdt ook dit vrijwilligerswerk aan de bekende ziekte: kersverse enthousiaste en jonge medewerkers zijn meer niet te vinden. (Ado kan er van meespreken.)
Hoe dan ook, wat restte van het zomerfeestcomitť besloot dit jaar nogmaals de handen in elkaar te slaan en in plaats van een heel weekend, nu alleen de zondag onze dorpelingen en vrienden van elders te verrassen op een natuurwandeling in de Dijlevallei o.l.v. een ervaren natuurgids, Geert Rossaert (Afdeling Natuur van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap), een voortreffelijke barbecue, ruilmarkt voor kinderen, fietsen op rollen (in het water wel te verstaan), kunst in het dorp begeleid door de Dazzling Dixie Dream en een terras met de heerlijk welluidende fanfare “De Weergalm” uit Blanden (de binnenzitters hadden ongelijk). Ado wenst de organisatoren veel zon toe volgend jaar en hoopt dat zij uit de onkosten zullen geraken, mede door vrijwillige stortingen van enthousiastelingen achteraf.

Kunst in het dorp met een grote K:

In 11 verschillende huizen en tuinen hebben 15 unieke kunstenaars hun werken tentoongesteld:

Koosje Mandemaker uit Blanden - hoeden
Kris Raskin uit Geel - aquarellen,
Frans, Serena en Fabio Wuytack uit Wachtebeke en
Jan De Groef uit Blanden - beeldhouwwerken,
Els Van Daele uit Blanden - potten,
Willy Peeters uit Heverlee - beeldhouwwerk,
Pascale Pendville uit Etterbeek - sculpturen,
Mimi Perdieus uit Oud-Heverlee - monotypes en etsen,
Anny Vancampenhout uit Korbeek-Dijle- grafiek,
Mia Lettany uit St.-Joris- Weert en
Ghislaine Bosteels uit Haasrode - olieverfschilderijen,
Fred Albrechts uit Buggenhout - keramiek en
Greet Knops uit Oud-Heverlee - patchwork,
Guido Sijs uit Winksele abstracte schilderijen en
Laura Skvirskie uit Ouzbekistan : olieverfschilderijenspacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes) In dit nummer van Ado kunnen we helaas niet alle kunstenaars een forumpje geven. Daarom belichten we nu 3 kunstenaars en volgt de rest in andere Ado’s. De volgende edities zijn dus niet te versmaden, vermits u van kunst houdt zoals wij dat ook bij Ado doen. Op de pizza-avond van Ado in Don Bosco op zaterdag 8 december zal een aantal van hen ook tentoonstellen (allen daarheen dus). spacer.gif (820 bytes) koosje mandemaker.jpg (6954 bytes)
spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

Koosje Mandemaker

spacer.gif (820 bytes) Koosje werd geboren in 1955 ergens in Oost-Nederland. Opleiding: in Groningen regentes creatieve etaliers & kinderverzorging & opvoeding. Werkervaring: opvoedster mentaal gehandicapten, daarna cursus hoedenmaken gevolgd (Harry Scheltens, hoedenmaker van o.a. koningin Beatrix).
In 1991 verhuisde zij naar BelgiŽ (Boutersem) met 3 kinderen en echtgenoot. In 1992 volgde zij een 2-jarige avondopleiding hoedenmaken in Brussel bij Christophe Coppens, daarna hoedenmaken in bijberoep of in opdracht en cursussen hoedenmaken geven en halftijds werkzaam als verzorger in de Wingerd in Leuven (dementerende ouderen).
Zij woont nu in Blanden. Zij wilde eigenlijk stoppen met hoedenmaken, maar Koen van het zomerfeest heeft haar overgehaald om toch mee te doen en gezien het resultaat van deze deelname is zij weer springlevend bereid om aan de pizza-avond van Ado deel te nemen en zelfs nog hoeden in opdracht te maken. Weersta wie kan. En de spiegel waarin u uw hoofddeksel en uzelf kunt bewonderen is een kunststukje (dat ik graag zou bemachtigen).
spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

Kris Raskin - aquarellen

spacer.gif (820 bytes) Kris werd geboren in 1949 in Hasselt. Opleiding: zoveel opleidingen dat wij ons hier beperken tot de volgende opsomming: tekenschool, kantopleiding, zijdeschilderen, landschapsaquarellen, textielontwerp, keramiek, glazuren, zeefdruk, pottendraaien, raku dolce,...kopermat en dat alles tussen Hasselt, Mechelen, Leuven, Brussel, Parijs, Nederland en Antwerpen.
Van 1972 tot 1977 woonde Kris in Oud-Heverlee. Later bouwde zij - met echtgenoot - een huis in Blanden maar keerde meermaals terug naar de dorpskern van Oud-Heverlee. Daarna verhuisde zij naar Geel. Acht jaar geleden was zij mede-exposant in een van de huizen in Oud-Heverlee tijdens het zomerfeest en later was er ook een tentoonstelling van haar werk in het gemeentehuis van Vaalbeek. Tijdens Kunst in Het Dorp dit jaar vond zij het enorm plezierig om nogmaals te mogen exposeren, vrienden terug te zien en te weten dat haar werk geapprecieerd wordt. ...
spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

Frans, Serena en Fabio
Wuytack - beeldhouwwerken

spacer.gif (820 bytes) Frans werd geboren in 1934 in Sint-Niklaas, volgde de tekenacademie aldaar en studeerde hoger Kunstonderricht ‘tekenen, boetseren en beeldhouwen’ aan de Academie voor Schone Kunsten te Brussel, filosofie in Gent, het Laboratorio di Marmi in Carrara (ItaliŽ), bronsgieten in Pistoia en Barcelona en Maya-sculpturen in Midden-Amerika.
Frans Wuytack woont in Wachtebeke en u vraagt zich uiteraard af waarom zo’n gerenomeerd en geŽngageerd kunstenaar naar het rijke dal en bos van Oud-Heverlee afdaalt? Wel, ooit was er ene Nobert, u wel bekend van de zomerfeesten, die deze kustenaar had gezien (ontdekt is niet het gepaste woord) en al eeuwen geleden had binnengehaald voor kunst in het dorp. Nu, zovelen jaren later was Frans Wuytack nog eens vrij om zijn/haar/hun (met al die voornamen erbij raak ik de kluts kwijt) werk nog eens te exposeren. magnifico! Zelfs in de regen of misschien wel dankzij.
Meer moet dat niet zijn.
Maar je moet er wel geweest zijn.
spacer.gif (820 bytes)