spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

   uit ADO 113

spacer.gif (820 bytes)

nieuwe postzegels:

Lik eens aan een monument.

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes) spacer.gif (820 bytes) De Belgische post bracht deze zomer vijf zegels van 17 frank uit waarop evenveel imposante boerderijen met een respectabele geschiedenis uit Vlaanderen en WalloniŽ te zien zijn.
Twee ervan liggen in onze onmiddellijke buurt: de H.-Geesthoeve in Bierbeek en de hoeve ‘de Wahenges’ in Beauvechain.
spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes) H.Geest postzegel.jpg (3139 bytes) spacer.gif (820 bytes) De H. Geesthoeve werd door de Abdij van Park opgericht, en is vooral bekend door de romaanse kapel (Kapel van Overlo) die gedeeltelijk bewaard bleef. De kapel werd al vermeld in een oorkonde van 1258. Zij was toegewijd aan de H.-Drievuldigheid en voorzien van een kerkelijke beneficie. Volgens de wil van de stichter moesten er wekelijks vier missen gelezen worden. In de toren hing een klokje met volgende tekst: “Ik heet Johannes Frans. Mevr. Anna Maria de Dobelberg heeft mij doen gieten. Joh. en Josephus Plumeren hebben mij gegoten.” De derde zondag van september was het feest van de wijding van de kapel, dan werden giften van raapzaad, appelen enzomeer verkocht. In de 17de eeuw werd ze vergroot, zodat de oorspronkelijke kapel dienst deed als koor. De H.-Geesthoeve waarvan de kapel nog steeds deel uitmaakt, behoorde toe aan de grote H.-Geesttafel van Leuven. Op de hoogdagen werd er onder meer brood uitgedeeld aan de armen.
De ADO zomerwandeing van 1999 loopt langs deze hoeve. Na te lezen op de archiefbladzijden van onze internetsite.
spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes) wahenges.jpg (3131 bytes) spacer.gif (820 bytes) De imposante hoeve van Wahenges ligt verscholen in het groen in L’Ecluse, een gehucht van Beauvechain. De gebouwen zijn opgetrokken in de witte stenen van de groeve van Gobertange en zijn wit gekalkt. De hoeve werd in verschillende fasen opgetrokken tussen 1718 en 1784. Vooral de grote schuur (oppervlakte 3500 m≤) met zijn houten overwelvingen die steunen op enkele massieve pilaren in metselwerk is de moeite waard. Soms, ter gelegenheid van een 0pen Monumentendag, is deze hoeve toegankelijk.
spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes) spacer.gif (820 bytes) De abdijen op de andere postzegels zijn de abdijhoeve van Herkenrode in Hasselt; de Sint-Kristoffelhoeve van Damme en de kasteelhoeve van Rampemont in Hommelles.
Er waren een paar voorverkopen in tijdelijke postkantoren waar je de zegels met een gelegenheidsstempel kon bekomen. In onze postkantoren hebben ze nog een voorraadje.
spacer.gif (820 bytes)