spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

   uit ADO 113

spacer.gif (820 bytes)

Wonen in stro

Een milieuvriendelijke woning in Blanden

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes) Veel mensen associëren strobalen met vee, vocht, brandgevaar, ongedierte en zelfs stank. Strobalen, geperst van het restmateriaal van tarwe, haver, gerst, enz., gebruik je voor in de stal of om een motorcrossbaan af te zetten.

Fout, vindt ir-architekt Herwig van Soom. Stro is een prima bouwmateriaal!

spacer.gif (820 bytes)  

stro4.jpg (7802 bytes)

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes) stro1.jpg (8291 bytes) spacer.gif (820 bytes) In de Kouterstraat in Blanden willen Herwig en Liesbet dat bewijzen. Tussen het rondleiden van de nieuwsgierige buren door, geven zij, geholpen door familieleden, hun privéwoning baal voor baal vorm.

Toch nog even tijd voor een gesprekje met de eigenaar.

Het houten skelet staat er al helemaal. Bovenaan zorgen ver overstekende stalen platen voor dakbedekking. Nu, eind augustus, is de eerste verdieping voor de helft klaar. Echt snel gaat het niet, er komt meer bij kijken dan losjesweg balen stapelen. De balen moeten rond de raam- en deuropeningen op maat gesneden worden en alles moet stevig worden aangetrokken. Later worden binnen en buitenwanden bestreken met een leemmengsel. Tegen december hoopt het gezin al te verhuizen.

Herwig legt ons uit dat dit de eerste keer is dat hij zoiets doet. Hij vindt de milieuvriendelijkheid van de bouwmaterialen aantrekkelijk.

Stro is namelijk een duurzaam en goedkoop materiaal, er is voldoende van - wij produceren er jaarlijks miljoenen ton van -, het is immers het restproduct van graangewassen, en in baalblokvorm is het heel gemakkelijk te verwerken. Stro is licht, dus fundamenten kunnen minder zwaar zijn dan bij steenbouw bijvoorbeeld, en bovendien is een afgestucte strowand zelfs brandwerend! De dikke wanden van het strohuis ademen de sfeer van de muren in een Frans of Italiaans landhuis. Als u dus van lekkere diepe vensterbanken houdt, is strobouw iets voor u. Maar natuurlijk isoleert zo’n strowand vooral fantastisch, zodat het in de winter binnen snel warm is, en ‘s zomers niet snel té warm is. En bovendien ‘ademt’ een huis van stro, zodat binnenshuis een optimale natuurlijke ventilatie plaatsvindt, en condensproblemen bijvoorbeeld verleden tijd zijn. Zolang strobalen een vochtpercentage van minder dan 15% bevatten zal er geen rotting optreden (Dit geldt trouwens evenzeer voor leem en hout). In de staat Washington, waar jaarlijks twee meter neerslag valt, staat een ongestuct strobaalhuis. Omdat de strobalen het vocht aan de lucht afgeven is het huis al jaren in uitstekende staat. Strobalen zijn niet de beste maaltijd voor ongedierte door een hoog gehalte aan cellulose. Met een stucwerk-afwerking is de kans op hinder van insecten en knaagdieren nagenoeg nihil.

Bij de productie van een ton stro komt vijftig keer minder CO2 vrij dan bij de productie van dezelfde hoeveelheid beton. Ook bij de sloop komen geen schadelijke stoffen vrij. Alleen makkelijk te verwerken of herbruikbare grondstoffen blijven over.

Stro en leem worden al sinds mensenheugenis gebruikt bij huizenbouw over de hele wereld. De belangrijkste impuls kreeg strobouw echter met de uitvinding van de balenpers in de Verenigde Staten in 1880. Innoverende immigranten zagen een prima grondstof in de uitvergrote bouwstenen. Tussen 1890 en 1930 werden er zo’n veertig huizen, schoolgebouwen en kerken van stro neergezet. Verschillende van deze huizen zijn nog altijd in goede staat. Sinds de jaren dertig is men stro als bouwmateriaal in de Verenigde Staten altijd op kleine schaal blijven toepassen.

Bij een korte surf-sessie op het internet bleek dat de belangstelling ook in Europa flink groeit. Deze zomer was er op de VRT trouwens een reportage te zien van de bouw van een gelijkaardig huis in Hasselt . De lijst van plezierige, gunstige eigenschappen is trouwens zo groot dat het onvermijdelijk is dat op een dag strobalenbouw een vaste plaats gaat innemen in de bouwpraktijk, beweren de voorstanders...

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes) stro5.jpg (9219 bytes) spacer.gif (820 bytes)  

Alhoewel de woning zowat de bewoonbare oppervlakte heeft van een modale gezinswoning, oogt ze heel wat groter. Hopelijk valt het allemaal wel mee eens de woning afgewerkt is, maar we kunnen ons best voorstellen dat niet alle eigenaars van de sociale woningen in de achtertuin echt opgezet zijn met hun hoge, geblokte buur.

spacer.gif (820 bytes)