fietsroute dijleland.jpg (74646 bytes)

Het

fietsroutenetwerk

Dijleland

geopend

paddenstoel.jpg (73837 bytes)
Zeg niet dat je ze nog niet gezien hebt, die “paddestoelen” die her en der kruispunten in ons dorp sieren. Die paddestoelen maken deel uit van de bewegwijzering van het 300 km lange fietsroutenetwerk Dijleland. Het netwerk bestaat uit tientallen verschillende lussen die op mekaar inhaken.

Je kan dus gemakkelijk een willekeurig vertrekpunt kiezen en in volle vrijheid je eigen ideale route samenstellen, zo lang of zo kort als je best uitkomt. Op de knooppunten van de lussen vind je dan die paddestoelen. Tussen de knooppunten staan nog vele bordjes met routeaanduidingen. Ook aan educatieve borden met informatie over natuur en bezienswaardigheden is gedacht. Aan het nieuwe fietsroutenetwerk is jaren gewerkt.

Het werd ontwikkeld met Europese steun van ongeveer 40 miljoen frank. In Oud-Heverlee heeft men dat “fietspadengeld” aangewend voor het aanleggen van de leervijver aan het Zoet Water en … voor de kleine parking aan de overzijde van de Waversebaan.

Het fietsroutenetwerk werd ingereden op 24 maart. Op het vertrekpunt aan de parking van ‘t Zoet Water was de opkomst bijzonder matig.

Het tracé is uitgestippeld door 14 gemeenten en is landschappelijk bijzonder aantrekkelijk en gevarieerd. De route loopt in holle wegen, voorbij akkers en weilanden en langs de oevers van Demer, Dijle, Voer en IJse. Parken, kastelen en abdijen maken deel uit van het parcours. Uitrusten kan op gezellige dorpspleintjes, waar ook gelegenheid is om kennis te maken met streekbieren en streekgerechten. Een aanrader dus voor wie het “Dijleland” eens grondig wil exploiteren.

.

knooppuntennetwerkLimburg.jpg (17790 bytes) knooppunt Limburg.jpg (4413 bytes)Maar alles kan beter. Zo had men volgens ons veel beter gewoon het Limburgse fietsroutenetwerk gekopieerd. Daar dragen de paddenstoelen een groot knooppunt-nummer dat je gemakkelijk op de kaart terugvint. Bij de voorbereiding van je rit even de knooppuntnummers noteren op de rug van je hand en de hele route hoef je je niet meer te concentreren op het vinden van de weg.
Ook de kaart van het fietsroutenetwerk Dijleland kunnen we niet echt geslaagd noemen. Heeft u al eens geprobeerd die kaart van 1 meter op zeventig cm onderweg uit te plooien op een winderige dag? Verder staan de “paddestoel-knooppunten” wel vermeld, maar wel onooglijk klein en onopvallend. Onze suggestie? Plak een grote sticker met knooppuntnummer op de bovenkant van de paddestoelen, en vermeld dat nummer duidelijk op een volgende versie van de kaart. Liefst ééntje die in een plastic stuurhoesje past.

Kaart en toeristische gids Dijleland zijn te verkrijgen in alle toeristische kantoren van Vlaams-Brabant voor 220 frank. Of door overschrijving van 255 frank op rekening 000-0057401-74 van Toerisme Vlaams-Brabant