De beleidsnota

Die van ADO lezen wel eens wat anders dan de eigen schrijfsels en verzinsels. Zoals het gemeentelijk informatieblad van april 2001 met binnenin zowaar de gemeentelijke beleidsnota, een document om te bewaren, volgens de schrijvers ervan. Jawadde, Oud-Heverlee wordt het zoveelste paradijs op aarde! We hebben dan maar besloten onze migratieplannen op te bergen (de redactie had al een optie genomen op een aantal hectaren met MKZ-vrije schapen in Nieuw Zeeland…).

We gaan hier het proces van die nota niet maken. Geen plaats en ook geen zin. Want: wat kan je inbrengen tegen goede voornemens? Weinig, tenzij je geweten sussen, en zoals u allen weet is er niets nefaster dan je geweten sussen. Toch enkele vriendelijke algemene kanttekeningen in telegramstijl.

Wij hadden gehoopt dat er aan die nota een analyse zou voorafgaan, waarop de nota zou gebaseerd zijn. Niks geen analyse, wel worden de grootste algemeenheden gedebiteerd en wordt er vrolijk met de spons geveegd. Niks geen introspectie, hoewel één van de twee partners toch al jaar en dag hier het mooie weer uitmaakt… Raar maar waar. Het is nochtans goed voor het slapengaan - in dit geval opstaan - even in het eigen hart te kijken. Wie zei dat ook alweer?
Als er al over prioriteiten gesproken wordt, dan worden die nergens ten opzichte van elkaar afgewogen. Hebben de dames en heren daar nog niet over doorgeboomd?
We missen een kort en bondig marsorder (ofte 'mission statement' zoals dat zo mooi heet), waar de verschillende nota's van de verantwoordelijken op elkaar afgestemd worden. Zoiets van: daar staat deze ploeg nu voor, zie. Het lijkt erop alsof ze ieder op een eilandje gaan regeren, ieder met zijn lijstje, met zijn nieuwjaarsbrief . Maar wat kopen we daarmee? U raadt het al. De ene schepen heeft het steeds over 'we willen', de andere over 'we zullen'. Wat zal het zijn: zillen of wullen? Nergens worden er - al is het maar enkele - concrete voorbeelden gegeven. Nergens ook wordt ons voorgerekend wat dat allemaal moet kosten.

We lezen bijna niets over de ons omringende gemeenten, leven we dan op een eiland? Wel een lijntje over het Europese gebeuren, wat dat ook moge wezen…Voor openbare werken wordt er uitgegaan van de noden van de gemeente en de plannen van de gemeenteraad, maar nergens krijgen we te lezen wat die dan wel zijn… Een goed georganiseerde gemeentelijke website blijkt een prioriteit. En wij dus surfen naar die site: een openingspagina met welgeteld één lijntje tekst… Kan iemand deze ongeschoolde redactie eens uitleggen wat a-typsiche kinderopvang is? Een boomhut voor krolse bengels?? … En waarom moet de gemeente zonodig een rol spelen met het VKT in de concurrentie van overdekte speeltuinen in de regio? Zijn speeltuinen er om winst te maken? … En wat is de promotie van het culturele leven? Cultureel leven moet niet gepromoveerd worden, maar ondersteund! … Het sportbeleid heeft het over sport en 'andere' sporten, maar niets wordt bij naam genoemd. Gaat het over vogelenpik en krachtbal? … En bij verkeer en mobiliteit wordt met geen woord gerept over de rol van de politie, raar maar waar. We zullen maar stoppen.

We weten het wel, alle begin is moeilijk. En het is makkelijk voor ons om van de zijlijn wat commentaar te leveren. En ja, het is een nota, en geen plan. Laten we hopen dat de aangekondigde 'verfijning' (voor wanneer?) er een plan van maakt, integraal en vooral geďntegreerd. Met strategische en operationele doelstellingen (kritische succesfactoren), stappenplan, projecten, budgetten en toetsingscriteria. En dan op het eind van de rit een evaluatie aan de hand van de opeenvolgende nota's en plannen, dat zou nog eens wat zijn. Dát heet investeren in kwaliteit.

Laat deze wat recalcitrante bedenkingen die goede bedoelingen niet in de weg staan, en een aanmoediging zijn om toch in wat meer afstemming en duidelijkheid te investeren. Goede moed!