Stel je eens voor: je geeft aan een klas laatste jaars-studenten van een Amerikaanse universiteit de opdracht de volgende dag een spreekbeurt te geven over Oud-Heverlee. 5 jaar geleden zou je hooguit wat algemeenheden kunnen verwachten over het fusie-dorp ten zuiden van Leuven, tegen de taalgrens, met bijna 10.000 inwoners. Een vernuftteling zou misschien de Belgische ambassade hebben gebeld, en te weten gekomen zijn wat een fusiedorp is, en wat je je bij de taalgrens moet voorstellen. Vandaag de dag zouden diezelfde studenten met gedetailleerde informatie voor de pinnen komen, waar vele autochtone Oud-HeverleeŽrs zouden moeten voor passen. En dat allemaal dank zij het internet.

Een klein dorp in een multimediale wereld

 

Wij gaan hier niet uitleggen hoe dat WereldWijdeWeb in elkaar zit. Wie nog nooit "surfte" op dat web moet maar eens naar de gemeentelijke bibliotheek trekken. Voor een habbekrats en met een minimum aan computerkennis en een klein beetje hulp van het bibliotheekpersoneel ben je zo gelanceerd. En wat kan jij, of die Amerikaanse student, zo allemaal vinden over ons dorp? Je vult in je favoriete browser de zoekterm "Oud-Heverlee" in. Wat te verwachten valt, gebeurt ook: een massa links naar pagina's die van ver of nabij met Oud-Heverlee te maken hebben. Een overzicht:

Een eerste vaststelling: van officiŽle zijde is er nog niet te veel te vinden op het web. De volgende 6 jaar zal daar zeker verandering in komen. Dat is alvast de intentie van het nieuwe gemeentebestuur. Zeker, er is de site van het VKT over het Zoet water recreatiepark http://www.zoetwater.be Helaas oogt ze nogal mager. Veel is er niet uit te leren, zeker niet voor de eigen inwoners. Heel jong, maar zeker veelbelovend, is de site van de Gemeentelijke Sportraad http://www.sportraadoh.org   Op deze sobere site vind je een overzicht van alle sportverenigingen van de gemeente en kunnen alle sportclubs terecht met informatie. Sommigen deden dat al, de meesten nog niet. Interessant is dat de verhuurprijzen van alle gemeentelokalen op deze site vermeld zijn. Nu ja, verschillende sportclubs hebben al een eigen site. Volleybalclub Haasrode bv.
http://www.rdfonline.com/haasrodevolley   waar de supporter alles kan vinden wat er te weten valt over zijn club, en gemakkelijk links kan vinden naar andere volleybalclubs. De primus inter pares onder de sportclub-sites is ongetwijfeld deze van de Zwarte Duivels
http://www.fczdoh.com
  Professioneel uitgebouwd, alles erop en eraan en regelmatig ge-updated. En, te oordelen naar het aantal bezoekers, ook al ruim bekend. Maar ook enkele andere verenigingen hebben een eigen web-site. Het jeugdhuis JOOW http://www.welcome.to/joow dat uiteraard de eigen doelgroep wil aanspreken en informatie biedt over de eigen komende evenementen. Andere verenigingen hebben dan weer gebruik gemaakt van de onze ADO-service: wij helpen iedere vereniging zonder kosten en moeite on-line, zoals S.V.K., toneelgroep Contrast en vele anderen. Maar over onze eigen ADO site iets meer op de laatste pagina. Enkele andere verenigingen met een eigen site: de scouts
http://users.scoutnet.be/brigands/ en
http://users.scoutnet.be/scouts.meerdaal/start.htm en de gors
http://users.skynet.be/sky92298/gors.htm   Ook kunstenaars hebben bij ons het web al ontdekt: Zo kan je ťťn en ander te weten komen over onze plaatselijke dichter Alfred Warinnier.
http://www.mengmettaal.org/lidawa.htm   Enkele van zijn gedichten zijn te lezen op deze site. Ook beeldhouwster Lieve Bijnen, is via een soort van kunstenaarscollectief op het web aanwezig:
http://www.harras.be/kunstingroen/lieve.html   Vermeldenswaardig zijn zeker enkele persoonlijke sites die interessante informatie bieden. Op  http://gallery.uunet.be/dupas waar de Bond van Grote en Jonge Gezinnen onderdak gevonden heeft, kan je ook alles te weten komen over de jaarlijkse Roefeldag. Verder onderhoudt Luc Dupas, als voorzitter van de cultuurraad, op deze site nog het officiŽle register van alle verenigingen van Oud-Heverlee. Ook interessant is de site van Jan van Autgaerden. Deze informaticastudent bokste als jaarwerk een toeristische web-site over Oud-Heverlee in mekaar. Sinds kort weer on-line op adres: http://home.tiscalinet.be/Oud-Heverlee   

Dan zijn er nog de vele links naar commerciŽle bedrijven, garages en dergelijke. Deze laten we hier maar buiten beschouwing. Als je echt gedetailleerd wil zoeken, dan kan je nog veel meer te weten komen. Op de site van FSC http://www.fscoax.org/principal.htm staat Meerdaalwoud bv. verschillende keren vermeld als ecologisch beheerd woud, tussen meer voor de hand liggende oorden als Canada, Costa Rica enz… Wil je de laatste metingen van de waterkwaliteit van de Vaalbeek? Geen probleem, klik
http://www.vmm.be en je weet het.

Veel links verwijzen ook naar paardensport. De aanwezigheid van de landelijke rijschool is hier natuurlijk niet vreemd aan. Ook aan sites over onze rijke natuur geen gebrek:
http://members.tripod.lycos.nl/Wielewaal_Leuven/vogelkijk.html   is een wel erg mooie. Maar je moet niet noodzakelijk het web afspeuren op woorden. Je kan voor de verandering eens naar afbeeldingen over Oud-Heverlee op zoek gaan. Dan kan je op deze grappige en onverwachte site terecht komen: http://www.ips.be/_wbm/rmenbel.htm De site "men at work in Belgium", laat de verschillen zien tussen de verkeersborden die werken aanduiden. …ťn foto van een verkeersbord is toch wel in Oud-Heverlee genomen zeker. En inderdaad er zijn hoogst merkwaardige verschillen in de borden die werken aanduiden. Geef toe, daar had u nog nooit bij stilgestaan. Niet alleen de outfit van de werkmannen is sterk verschillend, alhoewel helmen en klompen nog volop in de mode zijn; Maar vooral de energie die de werkmannen uitstalen, blijkt van streek tot streek te verschillen. Oordeel zelf maar op die site!