uit ADO 105

Worldshake.
Chiro
schokt
de
wereld.

chiroOH.jpg (9794 bytes)
Dat de Chiro van Oud-Heverlee een erg geŽngageerde groep jonge mensen is, daar kon men de laatste maanden niet naast kijken in het dorp. Eind vorig jaar hing op een ochtend het dorp nog vol “Worldshake” spandoeken. Een gesprekje over engagement en jeugdbeweging waard, vond de redactie. In het hoofdkwartier, het gezellige kamertje van proost Mario, vernamen we er meer over
Eerste vraag aan Mario, groepsleider Martijn, groepsleidster Miet, en volwassenenbegeleidster Jeanine : wat is Worldshake eigenlijk?

Worldshake is een initiatief van 42 organisaties uit het Vlaamse jeugdwerk en uit de derde-wereld beweging. Bedoeling van de actie is de wereld in opeenvolgende schokken bewust te maken van de schrijnende wanverhouding tussen zij die niks hebben en wij die veel te veel hebben. Die kloof moet dicht. Zo zijn er 5 schok-weekends waar wij er met de chiro een aantal van meedoen.

Dat weekend in november met die spandoeken en de autokaravaan was het startweekend. We lanceerden het begrip “WORLDSHAKE” zonder dat aan het grote publiek eigenlijk uit te leggen. Bedoeling was om de nieuwsgierigheid te prikkelen. Eigenlijk wilden we dat na dat weekend 50% van de Vlamingen het begrip “Worldshake” zouden kennen. Het peilingsbureau Dimarso kwam toch tot 48%.

Begin april staat er weer iets origineels op het programma. Met een directe telefoonactie is het de bedoeling steun te verwerven om de politieke beslissing te nemen, een kleine belasting van 0,5% te heffen op beurstransacties. Dat zou voor de derde wereld een wereld van verschil uitmaken. We hopen op 50.000 bellers dat weekend… De Worldshake finale volgt dan op 6 mei in Mechelen.

Engagement voor de wereld ťn voor de chiro. Weegt dat niet allemaal zwaar door? 220 jongeren jaar in, jaar uit elk weekend een boeiende namiddag bezorgen, het is inderdaad niet niks. De leiding steekt er dan ook heel wat tijd in. Niet alleen is er zaterdagavond de wekelijkse vergadering, en voor de hoofdleiding ook op woensdag. Maar er komt ook nog heel wat anders bij kijken: jeugdraad, vergaderingen met het gewest, activiteiten van smoutebollenbak tot Christus Koning viering en niet te vergeten het jaarlijkse kamp, en de tweejaarlijkse buitenlandse reis. ‘t Vraagt allemaal veel inzet en tijd. Maar ze doen het blijkbaar allemaal graag. Jaar na jaar staan genoeg nieuwe leiders klaar om de 30 koppige leidersploeg te versterken. Sommigen houden het zelfs bijna 10 jaar vol. Maar allemaal zijn ze het erover eens: ‘t is prettig werken hier in Oud-Heverlee, met jongeren met een erg open mentaliteit.

Al benieuwd naar de WORLDSHAKE telefoonactie? Bel Jan Hautekiet op nummer 070 34440.

Noteer nu al in uw agenda: CHIRO BREUGELFEEST in en om de parochiezaal: 18 maart.

ASPI FUIF 25 februari in de parochiezaal Oud-Heverlee.