uit ADO 103

geleid bezoek aan "Chardonnay Meerdael"

charrdonnay meerdael.gif (39385 bytes)
In Leuven en omgeving doen enkele straatnamen ons vermoeden dat de er in de regio in het verleden wijn is verbouwd, of zijn het straatnamen zonder betekenis? De Wijnberg, Wijnpersstraat, Wijnbergstraat, Wijngaardstraat of andere. Vertellen ze iets over het verleden?

De Wijnpersstraat is meer dan zomaar een naam. Voorlopig laat de edele Hertog Godfried het oudste spoor na over de wijnwbouw in Leuven. Die gaat terug tot 1121 wanneer een wijngaard op de zuidhelling van de burcht van de Keizersberg wordt aangeplant. In Blanden lag een wijngaard, eigendom van de Sint-Geertruiabdij in Leuven. 1521 laat een spoor na van een wijngaard van de Priorij van Groenendael en de rekeningen van de kerk in Oud-Heverlee melden ontvangsten uit potten wijn.

De wijnteelt kent in Brabant een bloei in de 14de en 15de eeuw. Het edele vocht van de wijnranken werd toen gekoesterd door alle rangen en standen. Duur graan, goedkope Franse wijn, de opmars van het bier, strenge winters en godsdienstoorlogen, vormen de cocktail van factoren die de Brabantse wijntelers de das omdoen.

Leuvenaars weten dat “Hagelanders” sinds 1970 de draad van de wijnteelt terug opnemen. Meerdere telers trekken een genietbaar product op flessen. Met een beetje lokale steun bij de marketing wordt het stilaan een bekend product in de streek en de grotere regio.

In 1994 start in Oud-Heverlee een wijnverhaal met Champagne-allures. Sinds jaren is Paul Vleminck zo’n beetje verliefd op de Champagnestreek en op de sprankelende flessen Champagne zelf. Na verkoop van het familiebedrijf met de mosterd en sauzen wil hij niet bij de pakken blijven zitten. hij kijkt ondertussen uit naar een mogelijke activiteit voor de toekomst.

Een optrekje en werken in de streek zelf door het overnemen van een Champagnehuis stond op de lijst van de mogelijkheden. Een radicale verhuis was niet vanzelfsprekend, de Leuvense roots halen de bovenhand. De idee om het als eerste Vlaamse Champagneboer te proberen nestelt zich meer en meer. Een zoektocht begint naar een stuk goede grond dat vrijkomt en wijnbouw toelaat .
Bodemanalyse in Frankrijk en bevestiging door onze bodemkundige dienst leert dat de grond in het “Borghtveld” in Vaalbeek een Vlaamse Champagne zou kunnen leveren, de klimaatomstandigheden zijn er van gunstige aard. De grond word gekocht van een boer die er mee ophoudt en in 1994 worden na onderzoek en in overleg met enkele Franse Champagnevrienden 21.000 wijnstokken van de variŽteit “Chardonnay” aangeplant. De persing van de eerste pluk in 1996 leverde 800 flessen van het edele vocht op onder de naam “Chardonnay Meerdael”. In 1997 wordt de eersteling verkocht, volledig volgens het champagnerecept gegist en afgewerkt. Met de aanplant in 1998 van 8.000 extra stokken kan de wijngaard straks 30.000 flessen opleveren.
De verkoop gaat momenteel sneller dan het proces om de wijn op de fles te trekken. Het product moet minstens zes maanden rusten, vandaar. Voel je ongeloof over de Vlaamse Champagne? Heb je goede of slechte reacties gehoord? Laat dat gewoon voor wat het is en neem de som op de proef.

Op zondag 26 september doen we het dit keer niet achter d’oechelen, maar maken we een wandeling door de wijngaard, tussen de ranken, gegidst met deskundige uitleg. We kijken naar de installaties en krijgen uitleg van wijnpers tot het eindproduct: de fles met etiket.

Daarna nemen we echt de proef op de som met een glas “Chardonnay Meerdael”. De deelnemers kunnen dan ieder voor zichzelf uitmaken of deze wijn een beetje historie kan maken in de 21ste eeuw. Discussie over smaak is toegelaten.

plandomeinmeerdael.gif (9834 bytes)

Dus: zondag 26 september Bijeenkomst en vertrek: 14.30 u
Parking “Chardonnay Meerdael”St.-Joris-Weertstraat 6 Oud-Heverlee
Met de wagen rijd je via de M.NoŽstraat en de Monarkenweg in Vaalbeek. (kleine stippen)Je kan ook parkeren aan het gemeentehuis en tot daar wandelen op een halfuurtje (grotere stippen op kaartje)
Deelname: Wandeling en proeverij:150 BEF Wandeling zonder proeven gratis