uit ADO 102

GVR.jpg (4061 bytes)

 

G.V.R.

Vrijdag 14 mei. De kleine “oude bibliotheek” van Haasrode loopt nokvol. Zo meteen zal de Toneelklas van Katelijne Billet van de gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord zijn eerste optreden van een serie van drie verzorgen. Als toneelstuk hadden ze gekozen voor de GVR (Grote Vriendelijke Reus), een grappige bewerking van het succesboek van Roald Dahl. Ze maakten het zichzelf dus niet bepaald gemakkelijk. Nee, het zou fysiek zwaar worden, want een vol uur lang lopen de spelers op stelten. Komt nog bij dat de reuzen een grappig maar aartsmoeilijk “reuzen- dialect” spreken.

Maar dat was aan het optreden niet te merken De jeugdige spelers speelden als professionele acteurs. Vlekkeloos, zonder enig spoor van track, zonder enige hapering of verspreking werd het stuk gespeeld. Niets kon deze acteurs uit hun concentratie krijgen, zelfs het ineenstorten van de tafel met de voltallige collectie reuzen werd goed opgevangen.

Achteraf vernamen we hoe keihard er aan het stuk gewerkt was. 5 maanden voorbereiding, inclusief steltlooplessen. En een generale die zowat 8 uur duurde. De ovatie achteraf was dan ook meer dan verdiend….