durf.jpg (3960 bytes)

 uit ADO 101

Over Claustrofobie en andere Vlaamse zelfgenoegzaamheden en geldvergooierijen.

Het Paasweekeinde stond in Vlaanderen in het teken van het weer (alweer), van een slecht aangelegde stoep die het verloop van een wielerwedstrijd beslechtte, van Assepoester, van een Vlaamse schrijver die 70 werd, en niet te vergeten, zoals elk weekeinde, de steeds groeiende aandacht voor de (Tracte)Bel 20 - een levenloze entr'acte in de geschiedenis, die spijtig genoeg meer en meer ons collectief bewustzijn begint te bepalen - en tenslotte van de zoveelste onnodige en dure Vlaamse overheidscampagne, dit keer over - godbetert - innovatie.

Nu ja, waarom zouden we ons druk maken over Kosovo (nu het tijd is om onze campingcars van stal te halen), een verhaal van treinen, dat velen onder ons aan de deportaties van de jaren veertig doet denken, van modder die dan weer taferelen uit een andere wereldoorlog oproept . L'histoire se… . In onze (ook Vlaamse, gelieve te noteren) hoofdstad mogen een paar betogers zelfs hun ongenoegen niet uiten over de bombardementen; een indrukwekkende politiemacht (zelfs Orwelliaanse preventieve aanhoudingen op de autosnelweg naar Brussel…) moet dat verhinderen. Hoe meer de vrije meningsuiting en de rechten van de mens gefêteerd worden, hoe meer ze in gevaar zijn blijkbaar.

Feestje voor een 70-jarige schrijver. Nou, nou, nou … Er zal wel elke dag ergens ter wereld een schrijver 70 worden zeker? Deze man nog maar eens een zoveelste prijs toekennen is een aanfluiting, waarvan mag u zelf invullen. Dat de man in kwestie dan nog de prijs afdoet als een aalmoes is ronduit schandelijk. Maar ja, God in Vlaanderen - het land der blinden in dit geval - wat wil je. Moet gevierd. Weliswaar een paar dagen op voorhand, want la toute Flandre moet natuurlijk naar Zuid-Frankrijk met de Paasdagen. Hij zal wel een gemoedelijk mens zijn, die Hugo; dat zijn u en ik ook. Een erudiet taalkunstenaar en groot dichter, zeker. Zijn romans en kortverhalen bekoren me minder (mag dat wel gezegd ofte geschreven? Waar blijven de banbliksems?). Waar het hier om gaat is echter niet het proces van paus Claus, die is slechts een accident de parcours van onze geschiedenis - maar over borstklopperij, navelstaarderij.

Vlaanderen in de wereld. 'Durf innoveren' zegt ons de zoveelste overheidscampagne. Goed, dat moet, maar waarom begot(d?) moet dat altijd in het teken van de economie en van de winst (Claus: Zoals ons tandvlees / zijn tanden lost / verliest onze ziel zich in economie / een ceremonie van baten en kosten). Nu blijkt ons Vlaanderlandje niet alleen vol te liggen met beton, maar ook met innoverende valleien, althans zo wil het een luxueuze krantenbijlage van deze week. Ik dacht dat er alleen ergens bachten de kuppe, of daar ergens in de buurt zo een valley lag; toen was het nog al Engels wat de klok sloeg, nu is alles vertaald: valley is vallei geworden; multimedia multimedia (!) en language taal. Innovatief, zeg dat wel. Vlaanderen één grote vallei, onderverdeeld in tien kleinere (wat dacht u van de 'logistiek'vallei in het Antwerpse, ligt goed in de mond niet? Ik bespaar u een opsomming van de andere). De naamverandering van Flanders Technology International naar Flanders Technoland vinden we dan weer zeer geslaagd: het geeft juist weer waar we naar toe gaan… naar een zelfvoldane variant van het Deense Legoland, waar alles uit blokjes bestaat. De verleiding is groot om even door te gaan op het beroemde Vlaamse blokje - een heel blok eigenlijk - en waar dat allemaal toe kan leiden.

Niets vermoedend blokrijdt de Vlaamse manager na een innoverende dag naar huis, checkt en passant via zijn online verbinding in zijn Bayersiche Mercedes Wagen de stand van zijn aandelenportefeuille(s) op de beurs, moet stoppen aan een overweg waar hij een trein ziet passeren vol mensen die zijn taal niet spreken… tiens, waar komen die vandaan, verdwaald misschien?…, besluit een dagje vrij te nemen (stress door de files) en kondigt thuis het heuglijke nieuws aan dat hij tickets heeft voor de kinderen om naar Assepoester te gaan kijken (Flanders musical); een opzet dat van zulke innovatie blijk geeft dat hij na de voorstelling met het bedrijf van initiatiefnemers Gert en Samson (liefst met de laatste, die is nog verstaanbaar, én onzichtbaar, gelukkig maar) een afspraak maakt om durfkapitaal te injecteren in deze onderneming die barst van innoverende originaliteit en ondernemerschap, een businessplan voorlegt, en warrants als papiervliegertjes met s'en met twee streepjes (o die ogen van Dagobert Duck) laat rondvliegen. Inhoud, meneer en madam? holaba!

Nog even doorzakken in restaurant Van Dijck/Rubens/Breughel om de zaak in stijl(meubelen) te vieren met de serviceclubgabbers annex promo-meisjes, en te verteren natuurlijk. Daarna terug naar de (beveiligde) fermette in een slaapdorp in de Vlaanders, alwaar blijkt dat de trein die hij overdag zag passeren in zìjn dorp is aangekomen, bemodderde dompelaars doelloos ronddolen en te pas en te onpas zijn automatische lichtinstallatie in gang zetten. Morgen toch even naar de burgervader bellen, denkt hij, van het ene naar het andere kanaal zappend, om er voor te zorgen dat het voetpad heraangelegd wordt waarop gister die arme renner uitgleed. En en passant hem er op attent maken dat onze gemeente absoluut op zoek moet gaan naar een 70-jarige schrijver om te huldigen - en nog wat te feesten. Hopelijk is het morgen wat beter weer, want die modder, dat is toch niet meer van deze tijd. Ook niet vergeten morgen te bellen om een volautomatische poort te bestellen, kwestie van veiligheid nietwaar. Ieder zijn (volks)eigen veiligheidsplan! Onze manager doet nog een avondwandelingetje in zijn tuin, ontwaart nog wat ronddolenden die geen gracht voor de nacht gevonden hebben en sust hen, van achter zijn omheining, met de woorden: 'Morgen zal alles wel beter gaan, durf innoveren! Stuur je eigen ontwerp in voor een innoverende T-shirt in het kader van het Van Dijckjaar te Antwerpen' (je gelooft het niet, maar er bestaan echt zulke officiële dommig-heden!).

Voor wanneer een oproep voor de origineelste Dirk Bouts-nagelknipper? Wist U dat beloken ook 'droefgeestig' wil zeggen?